неделя, 21 декември 2008 г.

Що е то: фрийланс дизайнер (freelance designer)?

Какво ли? Това е доброто старо "Специалист на свободна практика". Сега по - подробно и по - реално: "freelancer" е (не)специалист, който работи за малко (по - скоро никакви) пари и съответно - предлага ниско, до безобразно качество на услугите. Съгласен е да се труди до гроб дори и за 2 долара! Защо ли? Не питайте мен, подобна самопожертвувателност в името на Техни Величества: 2-те Стотинки ми е напълно непонятна.... :-) Особено популярен е "бизнеса" на фрийлансера в "развитите" страни като Индия, Пакистан, Бангладеш, Боливия, и т.н. величав списък ... А особено голямо стълпотворение от подобни великолепни специалисти фрийлансери ще намерите на сайтове като getafreelancer dot com, а отскоро и в България на страниците на freelance dot bg, bg proekti dot net и всевъзможни други ... не ги знам, дори да има още ...

Ок, ясно, предлагат отвратително качество, за малко или никакви пари, нима всичките са все такива? Специално тези, които работят по посочените сайтове, да - всичките са такива, като, затаете дъх: най - неудобната истина е, че фактически повечето не са индивиди - физически лица (както наименованието freelancer "удобно" ни подсказва) а цели фирми от Индия, Китай и останалия 3 свят... Отивате, пускате си проекта, след това се чудите кого да изберете, понеже до един са си скрили портфолията, срамуващи се от абсолютната посредственост, властваща из тях. Ако, разбира се, въобще имат портфолия. Накрая избирате най - евтинкото с най - многото рейтинги от Клиенти - "разбирачи" и воала! Сдобивате се с чисто нов уеб дизайн или каквото там сте си пожелали на невъзможно ниска цена. Лошото е, че този уеб дизайн е също толкова невъзможно да го използвате за нещо друго освен за да се изложите, и то доста, онлайн.

Разбира се има freelance дизайнери, които предлагат високо качество на услугите си, но те са рядкост и никога няма да срещнете такъв в сайт за freelance работа. Вместо това ще трябва да се поровите, и то доста, в интернет. Цените им са солени, сроковете на изработка - дълги (забравете за "Да, няма проблем, сайта с онлaйн магазин ще стане за 2 дни на цена от 200 лева!" "а пък после ние ще Ви влачим така както само ние си знаем, а Вие дори не предполагате, защото не разполагаме с необходимите (разбирай високо платени) специалисти") и винаги ще ви искат поне 50 % предплата. Но как да си дадем парите на някой, който дори не познаваме? Помислете добре: как фрийлансера от своя страна да бъде сигурен, че няма да дадете поръчката си на още 5 места и накрая да си изберете къде да платите? А и погледнато реално - единствения изгоден за него вариант е да си свърши добре работата, за да прибере и останалите 50 %, а портфолиото му с успешно изпълнени проекти да нарасне с още един доволен и горд с поръчката си клиент - нещо от което той/тя само ще спечели. Така че, скъпи търсачи на евтинко, бидери, проучватели и запитватели: бъдете внимателни, избирайте разумно!

blog search directory

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.